110 godina Ciglenice

Svečanost povodom obilježavanja 110 godišnjica Cigleince, u organizaciji Vijeća mjesnog odbora Ciglenice i ŠKK “Ciglenica” održala se u petak 29.06.2012.g.

Svečanost je započela posvečenjem kapelice “Žalosne gospe” koja je dugo godina bila u vlasništvu jedne cigleničke obitelji, a sada je u vlasništvu župe Voloder, te je u potpunosti obnovljena. Kapelicu je blagoslovio voloderski župnik i dekan kutinskog dekanata, vlč. Marko Karača, u nazoćnosti tridesetak mještana i uzvanika.
Program se nastavio u pučkom domu gdje je i predstavljena knjiga “Talijani u Ciglenici” kojoj je nakladnik ŠKK “Ciglenica”. Knjiga je samoproglašena monografija koja je puno više od toga, naime sastoji se od tri stručno-znanstvena rada o talijanskoj manjini u Ciglenici a bazirana je na razgovoru s mještanima talijanske nacionalnosti rođenih između 1923. – 1957.godine. Sadrži pregršt fotografija iz arhive mještana Ciglenice te je podijeljana na tri dijela: povijest, jezik i identitet, samim time postaje vrijedan dio povijesno-kulturne baštine Ciglenice, općine Popovača te cijele regije. Te kako je to u svojoj recenziji naglasila prof.dr.sc. Jadranka Grbić Jakopović “odlično znanstveno štivo za sve koji se bave istraživanjima manjina i studijama identiteta, što je danas u svijetu jedno od najaktualnijih tema znanstvenih radova i promišljanja”. Autori radova su dr.sc. Filip Škiljan (povijest), Lana Peternel (jezik), Lucija Šimičić i Mirna Jernej (identitet).

Od mnogobrojnih istaknutih gostiju izdvojio bih dožupana Sisačko-Moslavačke županije g.Andriju Rudića, g. Josipa Miškovića, načelnika općine Popovača, predstavnike zajednice iseljenih talijana “Bellunesi nel Mondo”, predsjednik g. Gioachino Bratti, i dopredsjednik g. Renato de Fanti, vlč. Marko Karača, predsjednik ZSUIS općine Popovača g. Željko Kasik, predstavnici medija (Moslavački list) te mnogi drugi ne manje važni gosti. Svečanost je vodio predsjednik M.O. Ciglenice i predsjednik vijeća općine Popovača g.Ivica Pasanec koji se zahvalio svima koji su doprinjeli nastajanju ove knjige te svima koji su doprinjeli ovoj svečanosti.

Svečanost je završena domjenkom uz večeru i glazbu sastava “Moslavački biseri”.

Vanjske poveznice:

Članak u Moslavačkom listu br.1549, od 05.07.2012.

Fotke by Matia Rukavina.

Napisao: Luko Del Ponte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.