O klubu

Prve kugle u Ciglenici bačene su u čunjeve oko 1920 godine. August Poleto, seoski animator kulturnih i sportskih događaja, odlazeći u Kutinu vidio je da se ljudi pokraj birtije razonode kuglanjem. To ga je ponukalo da i on oživi taj sport u selu. Odmah je prionuo izradi drvenih kugli i čunjeva. U dogovoru sa ostalim zainteresiranim mještanima izgradili su zemljani  teren za kuglanje,na putu, nedaleko od sadašnje lokacije Društvenog doma. Abel De Bona rođen 1913. govorio nam je da je postavljajući kegle i vračajući kugle tu zarađivao prve „filire“.

Drugo kuglanje odvijalo se oko 1960.g. kada su radnici „Naftaplina“ kraj svoje menze napravili betonsku stazu za kuglanje koja postoji još i danas ali je zbog erozije tla,dvadesetak centimetra ispod zemlje. To je ponukalo mještane, zaljubljenike u kuglanje da izgrade vlastitu kuglanu u selu. Već spomenuti Abel De Bona prepustio je dio zemljišta neposredno uz Društveni dom gdje su dobrovoljnim radom  izgradili jednostaznu kuglanu. Izgradnjom kuglane 1964 godine na inicijativu mještana osnovan je kuglački klub „Bratstvo“ Ciglenica. Za prvog predsjednika izabran je Ivan Benedetti, za tajnika Antun Del Ponte, blagajnik  Konstantin Ortolan, kapetan Vinko Del Ponte. Klub se aktivno natjecao u Kutinskom savezu sa klubovima iz Kutine, Siska, Novske, Garešnice i Popovače. U to doba kuglalo se narodnim načinom: 10 igrača po 6 hitaca = 6 rundi.

Nažalost to je trajalo samo do zime 1967.g. kada je došlo do urušavanja krova na kutinskoj kuglani  te su sve kuglačke aktivnosti zamrle. No s tim naš klub nije stao. Iako se nismo aktivno natjecali, kuglanje je bilo aktivno u selu. Svake nedjelje obavezno, a nerijetko se igralo i ostalim danima. Radne organizacije kao što su: Vodoprivreda, Cestar, Šumarija i još poneke imale su termine za rekreaciju. Odigravale su se i prijatenjske utakmice sa klubom „Braća „Weiss“ iz Popovače a izgradnjom kuglane u Repušnici i sa tamošnjim klubom „Vatrogasac“ koji nažalost nije opstao  i nije se aktivirao otvorenjem nove kuglane u Kutini. Upečatljive su bile prijateljske utakmice sa „Slogom“ iz Zagreba nakon koje bi se organizirala velika zabava u Društvenom domu.

Otvorenjem Doma sportova u Kutini 1980. i prelijepe šesterostazne kuglane, aktivirao se i naš klub. Od tada do danas sa manje i više uspjeha se neprekidno takmičimo. Prvi veći uspjeh postignut je 1985.g. zauzimanjem 3. mjesta u općinskoj ligi Kutina i plasiravši se u ondašnju ligu Zagrebačkog prstena sa klubovima iz: Ivanić Grada, Zaboka, Stubičkih i Krapinskih toplica i Samobora. Nažalost u toj ligi opstali smo samo jedno ljeto. Kuglački klub “Bratstvo” 1993. mijenja ime te postaje udruga pod nazivom Športski kuglački klub “Ciglenica”. Sljedeći uspijeh je 1998.g.,  osvajanje 1.mjesta u 3.HKL –zona Bjelovar – Sisak i plasmanom u 2.HKL gdje smo  opstali samo jedno ljeto ali smo stekli određeno iskustvo i afirmirali mlade igraće. Postigli smo i jedno veliko iznenađenje pobjedivši „Varteks“ u Varaždinu a oni su te godine ispali iz 1. HKL.
Tijekom tih godina kroz klub prolazi dosta igrača-natjecatelja od kojih su neki iz sela (Alojz De Villa, Salvador Boris, Salvador Damir i Mario, Poletto Dalibor i Zoran, Drašner Drago…) a neki iz Kutine i okolice (Zvonko Klenkar, Mato i Ivan Jakovljević, Dario Duda, Josip Mišković, Željko Mokri, …)

Tek 2007.g. kreće naša uspješna era plasmanom u 2.HKL sjever gdje igramo solidno i opstajemo bez problema u 2.HKL dvije sezone. 2009.godine Skupština Hrvatskog kuglačkog saveza na sjednici u Pakracu, donosi odluku o obveznom igranju 2.HKL na pločastim segmentima koje kuglana u Kutini nema pa smo prisiljeni svoje domaće utakmice odigravati u Novskoj. Nakon nekoliko ispadanja iz 2.HKL te ponovnog plasmana osvajanjem naslova prvaka u 3.HKLS Bj (Sezone 2013/2014 i 2015/2016) napokon imamo dozvolu igranja na kuglani koja nam je domaćinska sve ovo vrijeme, u Kutini.

Tokom ovih godina klub je ostvarivao i pojedinačne rezultate. Možemo se pohvaliti da smo imali i juniorskog reprezentativca, Paolo Del Ponte koji je odigrao 1998.g. dvije prijateljske utakmice protiv reprezentacije Rumunjske u Osijeku .Uz solidnu igru nije se uspio probiti u prvi sastav ali u konkurenciji: Bulke, Šarkezija, Liovića, Bolanće i ostalih danas renomiranih igrača to nije bilo ni realno. Mlađi kadeti: Mario Salvador i Dalibor Poleto osvojili su 2. i 3. mjesto na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske. Često su naši kadeti nastupali u Zagrebu , Splitu, Trilju, Rijeci, Crikvenici, Đakovu, Osjeku i drugdje bez većeg uspjeha ali naš moto je „važno je sudjelovati a ne pobjediti“ na što smo ponosni.  2012.g. naši igrači: Luko Del Ponte (postaje igrač lige) i Gabrijel Salvador (drugi igrač lige). Iste godine Općina Popovača proglašava Luku Del Ponte sportašom godine (kao i 2008.g.) a Sportski kuglački klub „Ciglenica“ klubom godine.

Osim kuglanja, klub ima i nogometnu te bočarsku sekciju kroz koju provodi rekreaciju. Bočanjem se mještani bave od prvih dana. Prvo se igralo po poljskim putevima i livadama a kasnije u dvorištu obiteljske kuće. Bočalo se drvenim bočama koje su si igraći sami izrađivali ili su molili majstore koji su to znali da im naprave. Svaki igrač imao je svoju boću na koju je ljubomorno pazio i održavao je čuvajući je u vodi ili gnojnici preko tjedna da se ne isuši i nepukne. 1975.g. mještani su izgradili bočalište pored Društvenog doma gdje i danas bočamo. Nažalost, nismo nikada okusili natjecateljski duh bočanja osim kroz međusobne igre uglavnom stari protiv mladih.

2012.godine na inicijativu Ivana Pasanca i uz našu podršku i nakladu napisana je knjiga: “Talijani u Ciglenici”. Lijepa monografija sa prikazom života,kulture i jezika  koji nažalost izumire. Primjerke te knjige su dobili svi klubovi s kojima se natječemo u cijeloj sjeverozapadnoj regiji Hrvatske.

Vodstvo kluba ćini predsjednik Zdenko Dal Ponte koji je uglavnom i kapetan natjecateljske ekipe i trener, dopredsjednik Đuro Horvat, tajnik Luko Del Ponte, te Ivan Pasanec koji je naš član u odboru za šport Grada Popovače. Od donatora i sponzora posebno izdvajamo Grad Popovača bez čijih sredstava klub ne bi opstao.

Sve službene domaće utakmice u 2 HKLS prošlih  sezona igramo na kuglani u Novskoj, jer kuglana u Kutini nije zadovoljavala uvijete koji su propisani za taj rang natjecanja. Od sezone 2015/2016 kuglana u Kutini dobiva licencu za III. stupanj natjecanja te u sezoni 2016/2017 igramo 2.HKL sjever na kuglani u Kutini. Uspjevamo nakon dugo vremena ostati u 2.HKLS.
2017.g. iz kutinskog Zanatlije dolazi bivši igrač i predsjednik kluba, Adriano De Bona a s njim dolazi i Leonardo Horvat. Saša Dal Ponte nastavlja s kuglanjem nakon nekoliko sezona izbivanja sa staza. Pošto smo još te sezone nastupali na kuglani u ŠC Kutina nadali smo se boljem plasmanu nego prošle sezone. To smo i ostvarili osvajanjem naslova viceprvaka 2.HKL S, što je najbolji rezultat u klupskoj povijesti.
U sezoni 2018/2019, sukladno plasmanu iz prošle sezone te odustajanju nekih klubova iz drugih liga dobili smo priliku zaigrati u 1. B HKLS, što smo nakon kratke rasprave i prihvatili. Naravno, uz nastup u ovom rangu dolazi i obveza igranja na kuglani s odgovarajućom licencom što kuglana u ŠC Kutina opet nije. Ovog puta je odluka bila da pokušamo s nastupom na kuglani ŠRC “Sisak” u Sisku. Iako smo odlično krenuli sa nekoliko pobjeda, nakon bolesti najboljeg igrača Leonarda Horvata koji nije nastupio u većini utakmica plasirali smo se na posljednjem 12.mjestu te ispadamo u 2.HKLS.
Od 2019.g. za predsjednika kluba je izabran Ivan Pasanec, dopredsjednik Đuro Horvat i tajnik Luko Del Ponte koji su reizabrani na istim dužnostima i 2023.g.
Sezone 2019/2020 smo ponovili osvajanje 2.mjesta ali ovog puta kao domaćini na novoj i obnovljenoj kuglani u ŠC Kutina. U ljetu 2020.g. dolazi nam Valentino Smuđ iz Siska koji dodatno pojačava igrački kadar te smo do prekida u prosincu bili u izvrsnoj formi. Sezona 2020/2021 nije odigrana do kraja te osvajanjem 1.mjesta nismo ostvarili plasman u viši rang zbog odluka HKS-a.
Sezona 2021/2022 je odigrana u cijelosti. Odličan igrački kadar od 8-9 igrača koji uvijek konkuriraju za nastup urodio je osvajanjem naslova prvaka 2. HKLS po prvi puta u povijesti kluba te nastup u 1. Hrvatskoj kuglačkoj ligi sjever. U sezoni 2022/2023 uspijevamo izboriti ostanak u ligi plasiravši se na 7.mjesto ostvarivši 9 pobjeda igrajući na nekim kuglanama po prvi puta.
2023.godinu obilježilo je prerani odlazak dugogodišnjeg igrača Adriana De Bone koji je preminuo te odlazak Leonarda Horvata u drugi klub. Ipak uspijevamo sakupiti ekipu i nastupiti u 1. HKL te osvojiti nekoliko odličja na prvenstvima RH za mlađe kategorije što je izniman uspijeh.